6 ootamatut olukorda elus, milleks valmis olla: kuidas tagada meelerahu?

meelerahufond


Tahad või mitte, elus tuleb ootamatuid kulutusi ikka ette ja just selliseid, mis võivad panna paraja põntsu ka sinu rahakotile. Samas elada ju tahaks hästi ja mitte liialt muretseda. 

Põhjused, miks inimesed satuvad raskustesse on väga erinevad: töökaotus, suhte purunemine, hädavajalik koduremont, probleemid autoga või ka lähedase kaotus. Öeldakse, et kui oled ette valmistunud halvimaks, oled alati kõigeks valmis. Paraku, sageli on seda lihtsam öelda kui teha. Rahalised raskused võivad enamikku inimesi tabada ette hoiatamata ja kui kriis on käes, on pea laiali otsas. Toome välja 6 ootamatut olukorda, mille jaoks võiksid olla alati valmis, et vältida just seda kõige hullemat. Loe lähemalt:

 

Haigla- ja hambaravi kulud

Ootamatu õnnetuse või haiguse eest ei ole me keegi kaitstud. Haigekassa päästab meid õnneks küll kõige hullemast, aga tasub kursis olla, et riiklik ravikindlustus ei pruugi katta sugugi kõike. Võib juhtuda, et õnnetuse või haiguse tagajärjel tuleb tasuda näiteks haigla päevarahasid ja palju muidki lisatasusid. Lisaks haigekassale võib näiteks väikese kuumaksega elukindlustus katta terve hulga neid ravikulusid mis haigekassa alla ei lähe.

Siin on ülevaade mõningatest taolistest ravikuludest:

1) ambulatoorsed ravikulud
2) hambaravi
3) kriitiliste haiguste ravikulud

Igal juhul, õnnetus ei hüüa tulles ning isegi, kui tervis on korras, ei tea kunagi, millal võib olla vajadus eriarsti visiidile minemiseks või muudeks ravikuludeks.


Koduremont võib endaga kaasa tuua ootamatuid kulutusi

Koduremondi käigus on võimalik parandada oma kodu energiatõhusust, luua ruumi juurde ja ka kinnisvara väärtust tõsta, samas tuleb arvestada ka negatiivse poolega. Enne töödega alustamist oleks vaja selgeks teha, mis on remondi eesmärk – kas kodu välimust värskendada, energiatõhusust parandada või midagi muud. Remonttööde käigus võib paratamatult ette tulla ootamatuid lisakulutusi ja sellega tuleb arvestada.

Raha on remondi lahutamatu osa ning eelarve tuleb koostada realistlikult — niisama tahaks ka ju elada ning kõiki vabu vahendeid ei saa ka remonditöödele kulutada. Arvestada tuleks varuga, sest näiteks vana korterit või maja renoveerides on võimatu kõike ette näha, vanade seinte või põrandate alt võib välja tulla terve rida üllatusi. Parem karta kui kahetseda.

 

Tulekahju: ära tee allahindlust küttesüsteemi hooldusel

Küttesüsteemi ülevaatus ja hoolduse toimingud ei ole protsess, mida edasi lükata või mille pealt raha kokku hoida – see võib maksta lisaks sinu kodule ka su elu. Uue aja küttesüsteemidest on keeruline kõike teada, seetõttu soovitame ise ratta leiutamisest loobuda ja vähemalt esmast nõu küsida eksperdilt, kes erinevate seadmete eri nüansse teab. Nii säilib ka sinul turvatunne ja meelerahu.

Tasub meeles pidada, et küttesüsteemide hooldamine ei ole ainult vanemate korstende ja ahjudega maamajade probleem – moodsamad küttesüsteemid nagu näiteks õhksoojuspumbad on küll efektiivsed, kuid vajavad samuti regulaarset hooldust.

Aga alustagem A&O’st, koduste tuleõnnetuste juures ei saa me üle ega ümber suitsuandurist – konkreetset tulekahju suitsuandur küll ei enneta, kuid aitab ehk õnnetuse võimalikult vara avastada ja seeläbi päästa nii elusid kui kodusid. Veendu, et Sul on kodus suitsuandur, millel on sees töötavad patareid ning suitsuanduri “parim enne” ei ole möödunud.

Nii uskumatu, kui see poleks, on just puhastamata korsten peamine tulekahjude põhjus elumajades. Ajapikku korstnasse ladestuv tahm on väga kerge süttima ning kui korstent ja suitsulõõre regulaarselt ei puhastata, ongi vaid aja küsimus, mil tulesäde tahmakübeme sütitab või umbes korsten tuppa äärmiselt ohtlikku vingugaasi lekitama asub. Ilma naljata on puhastamata korsten nagu viitsütikuga pomm.

Sestap soovitame väga tungivalt vähemalt kord aastas (vastavalt vajadusele ka tihedamalt), enne kütteperioodi algust, korstnapuhastus ette võtta või selleks professionaalne korstnapühkija kutsuda. 


Autokulud: mida teha kui auto läheb katki või hooldus maksab terve varanduse?

Ilmselt on iga autoomanik sattunud olukorda, kus pärast autoga korralises hoolduses käimist, on sealt ootamatult suure arvega lahkunud. Või siis näiteks ilmnesid kasutatud auto ostul mõned varjatud vead, millega tuleb tegelema hakata.

On elementaarne, et käid oma sõidukiga korralisel ülevaatusel ja ennem uue auto soetamist, lase auto spetsialistidel üle kontrollida tõstuki peal, et ennetada kõige hullemat. Auto võib küll tore mugavustoode olla, aga samal ajal võib osutuda ka hirmsaks peavaluks. Been there, done that!

Liikluskindlustus peab olema igal sõidukil ning see katab kahju kolmandatele osapooltele, kui liiklusõnnetuse põhjustajaks oled sina. Lisakaitset annab ka kaskokindlustus.  Kaskokindlustus on küll vabatahtlik, kuid katab autole tekkinud kahjustused liiklusõnnetuse tagajärjel, loomale otsasõidul, loodusõnnetuse puhul või lihtsalt täkked/kriimustused.


Lemmiklooma ootamatud ravikulusid aitab leevendada kindlustus


Lemmiklooma ravimise hinnad on olenevalt murest üsna kallid. Mõned loomad satuvad arsti juurde lausa 2-3 korda aastas. Koerad võivad vigastada käppa klaasikilluga, neelata alla mõne söömiseks sobimatu mänguasja või on jäänud turult ostetud kondi kiud soolestikku pidama. Loomaarstil on oluliselt lihtsam ravida kindlustatud looma, kuna siis ei pea tegema ravis rahast tulenevaid järeleandmisi. Kindlustamine võtab ühe mure vähemaks nii omanikult kui arstilt!


Loo endale meelerahufond


Kõige ideaalsem oleks, kui su meelerahufondis oleks vähemalt 3-6 kuu raha, juhtudeks kui ilmnevad ootamatud kulutused või mingil põhjusel kaotad näiteks töö. Jutuks hea küll, aga kuskilt tuleb ju alustada, et oleks natukenegi hingamisruumi.

Keegi ei eeldagi, et paned iga kuu kõrvale poole oma sissetulekust, alustagem väikeste sammudega. Sea omale alustuseks väiksem eesmärk. Kui oled selle eesmärgi saavutanud, saad seada uue ja suurema eesmärgi ning sealt edasi liikuda. Hoiatame kohe ette – see võib muutuda hasarti tekitavaks!


Laena teadlikult – Modena Flex aitab sul vältida ebamugavusi elus

Erinevate ootamatute või suuremate väljaminekute katmiseks võiks igal inimesel olla teatav hulk sääste, kuid võib siiski ette tulla ka oste, mis eelarvesse esimese hooga ei mahu. Igapäeva ostudeks ongi loodud FLEX virtuaalne ostukrediit. Vajadusel on kuni 4000€ lisaraha sinu jaoks alati olemas. Raha laekub sinu kontole hetkega ning tagasimakseid teed paindliku maksegraafiku alusel, makstes intressi vaid kasutatud summa eest.

Virtuaalse krediitkaardi eelised

Virtuaalsel krediitkaardil on klassikalise väikelaenu või järelmaksu ees mitmeid eeliseid:

  1. Virtuaalne krediitkaart töötab 7 päeva nädalas, 24 tundi ööpäevas.
  2. Raha saad enda pangakontole ja otsustad ise kuidas seda kasutad.
  3. Intressi maksad ainult kasutatud summalt, alates kasutamise kuupäevast.
  4. Modena Flexil puudub lepingu ja haldustasud.
  5. Kogu taotlusprotsess on automaatne, kiire, lihtne ja turvaline.

Tagasimaksed on kord kuus – saadame tähtaja saabudes meeldetuletuse ning tasumiseks pangalingid.

Modena Flexi täpsed kasutustingimused kuvatakse krediidiliini vormistamise käigus. Küsimuste korral kirjuta info@modena.ee või helista +372 660 4144.

Jaga postitust